Tichá vína

Čemu se říká “Tichá vína”?

Termín “Tichá vína” se používá pro označení vín, která neprorážejí kvasnými bublinkami, jako jsou například šumivá vína či šampaňská. Tichá vína jsou vyráběna zejména z bílých nebo červených hroznů, které jsou očištěny a šťáva z nich je kvašena do sucha. Poté se víno zraje a dochucuje v sudech nebo nádobách, aby se dosáhlo požadované chuti a vůně.

V mezinárodním kontextu se termín “Tichá vína” často používá jako protiklad k “Šumivým vínům” (Sparkling wines), kde se víno kvasí v lahvi nebo nádrži, což vytváří kvasné bublinky a šumivou texturu.

Vysvětluje chat GPT od open ai.

Tichá vína jednou větou?

“Tichá vína” jsou označení pro vína, která neobsahují kvasné bublinky, a jsou vyráběna z očištěných bílých nebo červených hroznů, které jsou kvašeny do sucha a následně dochucována a zrání v sudech či nádobách.

Jedním slovem 🙂

Bezpečně to nejde, protože k popisu tichých vín potřebujeme několik charakteristik a vlastností. Pokud bychom však měli použít jedno slovo, které se k tichým vínům nejčastěji vztahuje, bylo by to “nešumivá”.